23 februarie 2006

E, guvernare!

Un post-oda, un roman-fluviu dedicat serviciilor online puse la dispozitie de dragul de stat roman. Daca incep cu Bucurestiul, ideea principala e ca e-serviciile online nu e-.
Se vede de la e-poarta primariei, unde esti trimis in 6 primarii de sector cu nume care mai de care dupa cum urmeaza:

Sector 5 - http://ps5.infochiosc.ro
  • singurul site care este pe acest infochiosc.ro. Intri-n site, zici ca intri in chioscu lu Vanghele, nu in site-ul primariei, cu produse Ericsson, Intrarom, Siveco si ICI pe raftu de sus
  • exact cind incerci sa iti dai seama ce se intimpla, te loveste in cap cu un ActiveX suspect, pe nume printing.cab. Evident, nu il instalezi, dar el insista.
  • vrei sa vezi totusi care-i treaba cu onlineu. Incredibil, exista servicii online, dar... pentru a le accesa trebuie sa te inregistrezi. Offline. Adica cu formular scris, hirtie si creion, la primarie. La revedere.
Sector 6 - http://www.primarie6.ro/
Sector 4 - http://www.ps4.ro/
  • site-ul nu contine absolut nimic in afara de bine-cunoscutele legi, hotariri, copy-paste si declaratii de avere. De remarcat valurile albastre din literele 3D.
Sector 3 - http://www.sector3primarie.ro/
  • incredibil, dar oamenii s-au chinuit. Nu prea interactiv, macar au pus cite ceva pe-acolo, PDF-uri in mare parte. Respectiv: formulare pdf, plata impozitelor (cu acelasi sistem de inregistrare pe hirtie :), buletin informativ, solicitari registratura, inscriere audienta si comunicate presa. Cam greu pentru pensionari sa afle de pe net ca au moca la teatru sau sa descarce un PDF de 8 mega pe dial-up. Oricum.
Sector 2 - http://www1.ps2.ro/
  • pe prima pagina: ULTIMILE ŞTIRI :)
  • design de top
  • super interactivitate online, printr-un mega form2mail. Numit, pompos, e-audiente.
Sector 1 - http://www.primariasector1.ro/
Iar portalul-mama al e-guvernarii romanesti, www.e-guvernare.ro este o colectie imbecila de linkuri, ce de fapt ascunde 6 servicii disponibile la formularunic.e-guvernare.ro

Pe scurt: depunere bilant contabil - nu merge, sistem informatic integrat viza on line - restrictionat, declaratii vamale - restrictionat, ermise auto - nu merge, sanatate.e-licitatie.ro - nu gasesti nimic.

Comentezi? :)

In Canada sint milioane de formulare, aplicatii si servicii online. Integrate, legate si sub o palarie de aceeasi culoare. In engleza si-n franceza. Probabil daca vrei sa faci ceva, poti sa o faci, fie si partial, online.

Niciun comentariu: